EIA/MIA/VAMIL

Wat is de EIA?

De Energie-investeringsaftrek is in het leven geroepen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Energiebesparende bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA subsidie zijn opgenomen in de  Energielijst-2021  die jaarlijks gepubliceerd wordt door de RVO. De EIA is een fiscale aftrekregeling en biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de reguliere afschrijving mag u van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor 2021 bedraagt de aftrek 45,5%.

Lees HIER meer over deze regeling.


Wat zijn de MIA en de VAMIL?

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn fiscale subsidieregelingen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De bedrijfsmiddelen die hiervoor in aanmerking komen zijn opgenomen in de milieulijst. De milieu-investeringsaftrek biedt ondernemers de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Er kan tot maximaal 36 procent van het investeringsbedrag in mindering gebracht worden op de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. Met de VAMIL mag u een investering op een willekeurig moment afschrijven. De willekeurige afschrijving is beperkt tot 75%. Door sneller af te schrijven kan de fiscale winst verminderd worden waardoor er minder belasting in dat jaar betaald hoeft te worden.

Combinatie MIA en VAMIL: de MIA en VAMIL zijn twee verschillende regelingen maar worden vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van de Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL. Ieder jaar verschijnt een nieuwe Milieulijst.

Lees HIER meer over deze regelingen.


Hulp nodig bij deze fiscale regellingen?

 
Button