Commissie Circulaire Economie start Circulair Palletproject

‘Whatsapp als je een pallet hebt!’ Met dit motto is begin oktober het circulaire palletproject gestart. ‘Na het eerdere succes van het verzamelen van piepschuim, zagen we nu dezelfde kansen voor pallets’, vertelt Alex van Dalen, voorzitter van de commissie Circulaire Economie van de Ondernemerskring Heerenveen (OKH). ‘Veel bedrijven hebben zo nu en dan een paar pallets over die in de afvalbak belanden omdat ze onbruikbaar of stuk zijn. Dit is een kostenpost voor de ondernemer èn zonde van de grondstoffen.’ Het contact met DBVH Pallets, de palletgigant in Heerenveen, was snel gelegd.

Wist u dat sommige pallets wel 80 levens hebben? Soms zit er statiegeld op en blijven ze automatisch lang in gebruik. Vaak worden pallets na eenmalig gebruik weggegooid. Ze komen bij het afval en worden versnipperd of verbrand. ‘Dat is hartstikke zonde, want veel van deze pallets kunnen prima worden hergebruikt.’ Bij de commissie Circulaire Economie van de OKH dachten ze: ‘Dit kan anders’.

DBVH Pallets, een sociaal en duurzaam bedrijf, herstelt of demonteert gebruikte pallets. Een arbeidsintensief proces, maar hierdoor krijgen het hout en de mensen die er werken een tweede kans. Geert de Boer, eigenaar van DBVH Pallets, vindt het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan te geven. ‘Het is zoveel makkelijker om hout uit Oost-Europa te importeren en in een machine te verwerken. Maar ik vind het prachtig om samen met deze jongens pallets te maken.’ Ruim 90% van de gemaakte pallets bestaat uit gebruikt hout, waarmee vele hectares bos worden gespaard. Met dit circulaire palletproject zet het bedrijfsleven in Heerenveen en omgeving opnieuw een goede stap op het gebied van circulair ondernemen. Voor alle partijen een win-win situatie.

Vanaf oktober 2021 worden gebruikte pallets maandelijks gratis bij ondernemers opgehaald. Bedrijven hoeven geen afvoerkosten te betalen. Bent u enthousiast over het project en wilt u uw gebruikte pallets aanmelden?

Dat kan door een Whatsapp-bericht te sturen naar het nummer 06 – 518 86 407. Na uw bericht wordt er zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.

(tekst: Ondernemerskring Heerenveen)

Commissie Circulaire Economie start Circulair Palletproject
 
Button